Novi Sad
20.04.2023.
14:51 > 16:07
Roditelji đaka u Novom Sadu pokrenuli su inicijative u nekoliko škola u gradu kako bi se izborili za jeftinije udžbenike pred novu školsku godinu.
  • Vladan

    24.04.2023 11:08
    @Šaško

    Gle čuda, spremni smo da damo više za potrebe svoje dece, što uključuje i razne sitnice koje će dalje doprineti njihovom vaspitanju, nego za hrpu hartije s gradivom koje se ne menja decenijama. Što se mene tiče ne bi trebalo da dam NI DINARA za školske knjige, skine dete pdf na tablet i ćao.
  • Kaca Telep

    24.04.2023 09:44
    Zbog dece ili zbog para?
    Zasto se danas prave udzbenici tako da ne mogu da se koriste polovni?
    Nekada su se udzbenici nasledjivali, sada je sve za jednokratnu upotrebu. Sve zbog korumpiranih drzavnih institucija i izdavackih kuca.
  • Frfljavi

    24.04.2023 09:35
    Udžbenik ili ne
    Malo kasnim ali da prokomentarišem i ja ovu vest. Knjige nisu nikome bile u fokusu do 2014, kada je izmenama zakona dozvoljeno da veliki izdavači dođu na našu scenu. Napravljena je sredina u kojoj su roditelji ucenjeni od strane izdavačkih kuća a preko škola. Kavčić je pronašao sistem da u toj igri napravi višestruko prihvatljivije udžbenike po ceni a po kvalitetu su u istom rangu kao i bilo koji drugi. Đaci neće biti bolji ako koriste skuplje udžbenike već ako se sa njima radi. Treba ulagati u nastavnike, oni treba da nam traju duže od bilo kog udžbenika! Roditelji koji imaju dovoljno novca neće se mešati u izbor udžbenika. Oni će platiti. Ali većina roditelja ima finansijski problem da pokrije skupe udžbenike i to treba uzeti u obzir. Stav većine škola je da smo svi pećinski ljudi a da su oni eksperti i da oni nama nemaju šta da objašnjavaju, već da je naše samo da platimo. Upravo zbog toga je izbor udžbenika i regulisan sa više zakona a ne samo jednim, da bi se sprečilo isključivanje roditelja iz procesa odlučivanja. Ja kao roditelj i građanin imam pravo da pitam i tražim objašnjenje jer to je moje dete, nije ni školsko ni javno. I ja treba da finansiram njegovo besplatno obrazovanje. Kao inženjer ja ne mogu da razumem da jedna oblast opisana na 17 različitih načina može da ima drastičan uticaj na dečije razumevanje i razvoj intelektualnih sposobnosti. Tu treba da bude nastavnik koji treba da pomogne da se to razjasni. To je njegov posao.
  • Šaško

    23.04.2023 08:07
    Roditelji
    Da se bavite vaspitanjem dece koliko borbom za Kavčićeve udžbenike,a za iste novce možete nabaviti polovne,bilo bi svima mnogo bolje,pa i vama.
    Ministarstvo je malom maturom i pravima deteta uništilo reputaciju nastavnika,isto će se dešavati sa srednjom školom kada uvedu veliku maturu,jer roditelji prave velike pritiske na nastavnike i njihov rad,što roditeljima u nekom prošlom vremenu nije padalo na pamet. Kada birate ajfon,patike,jakne,markiranu garderobu ...tih sto evra ni ne vidite,ali eto baš ono iz čega će deca da uče vam smeta. Po zakonu ne morate uopšte imati udžbenike na času,ali morate imate sposobno dete da sve beleži kao student.Možete pisati i zahtev da dete uči od kuće i na kraju polaže predmete,pa učite iz čega hoćete. Najbolje bi bilo da budu jedni udžbenici,a nek se izdavači utrkuju ko će dati povoljniju cenu i bolju digitalnu platformu koju današnja deca vole i tako bolje uče,jer oni nisu kao đaci iz prošlog vremena. Nastavnik ocenjuje udžbenik kroz rad,ali ima iskustvo da zna koji udžbenik,program je bolji i da znate nema udžbenika koji nema greške,ali ima boljih i lošijih. Svi izdavači imaju svoj interes pa i Kavčić,ne budite naivni! A kada budete išli kod lekara zahtevajte koji lek da vam daju,advokatu recite koje knjige dakoristi za odbranu,a majstoru koji alat da koristi....
  • Plaćač poreza

    23.04.2023 05:45
    Znate li da deca u Beogradu dobijaju besplatne udžbenike? Znate li da je Narodna Skupština Srbije odbila predlog da deca iz cele Srbije dobijaju besplatne udžbenike? Vlast radi protiv dece.
  • Didi

    21.04.2023 14:19
    Zavod
    Zavodovi udžbenici su kvalitetni. Što se tiče stranog jezika, za šta sam stručna, mogu da kažem da učenje jezika i kasnije znanje istog ne zavise od estetike korica i ilustracija u udžbeniku, nego od dobre metodike koja se primenjuje kroz udžbenik i kvaliteta samog nastavnika. Odabirom partijskog kadra za prosvetu, bez konkursa, bez biranja najboljih predavača i uz strane udžbenike prosveta će nam se urušiti.
  • Putin

    21.04.2023 14:12
    Prpa
    Haha ala su se prosvetni radnici uzvrteli u komentarima. Pozivate narod da usmere borbu protiv države a ne prosvetara. Pa šta ste vi Marsovci ili narod, zašto ste prodali decu i roditelje sram vas bilo
  • Trt

    21.04.2023 11:49
    @PROSVETNI RADNIK

    U Americi je visoko školovanje skupo, ali osnovno i srednje baš i nije. A ti ako si stvarno prosvetni radnik tako tragično nepismen onda nam nikakvi udžbenici ne mogu pomoći.
  • Stap i sargarepa

    21.04.2023 10:43
    Sve sto kosta, makar i 2,2 dinara po strani, nije besplatno. Jeftinije da, ali besplatno ne.
    Zna Kavcic, a znamo i mi: There's no such thing as a free lunch.
    I dosta mi je demagoga i onih koji nas smatraju budalama. Imamo mi toga i bez njega.
    Nastavnici su krivi sto nam je 100 ili 150 evra za obrazovanje dece mnogo?
    Bes roditelja ne treba usmeriti na skolu i nastavnike, vec na drzavu. Pogledajte samo vozni park lokalnih mocnika i direktora JKP, pa razmislite koliko je to kompleta udzbenika koji su nam oteti.
    Oni voze lamburginije i meklarene, mi se svadjamo oko toga da li je 10000 dinara za knjige malo ili mnogo. Jadni smo i bedni i nikako da naucimo neke stvari.
  • Maki

    21.04.2023 09:56
    Udzbenici
    Tuga koliko je u ovoj prici roditelja protiv drugih roditelja... Velika zahvalnost i podrska svima koji se bore za povoljne udzbenike...
  • Maja

    21.04.2023 09:16
    Petefi Đandor
    U OŠ "Petefi Đandor" niko ništa ne zna o besplatnim udžbenicima. Tamo niko ništa ne zna, kao i obično
    .
  • Peka

    21.04.2023 07:27
    Skupo bi
    te ta usteda sa Kavcicem kostala a ima dosta stvari u mesecu kojih bi se trebalo odreci ako vec moras zarad znanja deteta.
  • Инспектор Вишекруна

    21.04.2023 07:09
    @PROSVETNI RADNIK @profesor
    Управо сам погледао неколико бесплатних уџбеника, из области у које се разумем, нисам нешто одушевљен, али сматрам да су добри бар колико и скупља варијанта!
    Иначе нисам жалио за уџбенике, чак сам и куповао неке који нису били изабрани од стране наставника. Разлог: квалитетнији су и лакши за учење! На пример, случајно сам открио збирке из математике, једног мањег издавача и редовно сам их користио у раду са дететом. Само смо домаћи радили из препоручене збирке.
    Резултат: математика на малој матури 19 тачних од 20 задатака.
    Професоре "бесплатни" уџбеници нису сигурно бесплатни. Неко мора платити аутора откупом права или давати % а и остале трошкове.
    Просветни радниче! У САД-у је вероватно најскупље универзитетско образовање, али сваком детету је омогућено потпуно бесплатно школовање до краја средње школе. Кавчић експонент страних влада? Е мој просветни радниче за такве ствари ЦИА тешко да би издвојила 750 000 000 $. Само да си знао да је Кавчић пореклом из Словеније, могао си и то искористити!
    Јадна деца када им у школу долазе криминалци и квазипатриоте, а они који их васпитавају пљују по човеку који је један од најбогатијих Срба, а притом није учествовао ни у каквом криминалу, приватизацији.....
  • zgađen

    21.04.2023 07:04
    Malo primitivizam, malo krađa
    U inostranstvu deca dobiju udžbenike od škole i vrate ih školi na kraju godine. Naravno, to ne omogućava guljenje roditeljskih novčanika. Kavčićeva fondacija je odlična ideja, ali u Srbiji, bre, dobre ideje ne prolaze.
  • N.N.

    21.04.2023 05:11
    @ Prosvetni radnik
    Prosvetni radnici se bune jer imaju masnu proviziju od od izdavača, tako da besplatni udzbenici ne dolaze u obzir!
  • NSTulip

    21.04.2023 00:10
    @PROSVETNI RADNIK
    Bez ljutnje, ali i ja cesto pomislim da bi to bolje bilo... Koliko sam privatnih casova placao, vikenada i popodneva proveo sa decom, inace skroz odlicnih djaka, nije da se nisam zapitao kako bi bilo da i mi kao i Amerikanci imamo home-schooling opciju.... I ne, ja do skole nisam ni otisao a kamoli da sam kukumavcio za ocene. Meni je problem sto deca dobijaju petice a pojma nemaju....
  • Ana

    21.04.2023 00:09
    Sve se vrti oko novca
    Kad dete zavrsi razred nemoze njegove knjige da preuzme drugo dete jer skole menjaju stalno udžbenike naravno zbog interesa pojedinaca u skoli neki nastavnici dobijaju primerke knjige koje kasnije prodaju ja sam licno kupio knjigu od nastavnika.
  • Iva

    20.04.2023 23:54
    Pogrešan fokus
    Gnev ne treba da bude ka školama i profesorima već isključivo ka državi koja kaže da je obrazovanje besplatno, a nije. Zapravo jeste, za decu iz BG, ali nije za ostalu decu.
    Kakav je to sistem? Sistem koji zavađa roditelje i nastavnike, a sa sebe skida svu odgovornost.
    Pre par godina udzbenici su su dobijali u skoli i na kraju godine vraćali. Zasto je to ukinuto???
  • Idi begaj

    20.04.2023 23:26
    Bolje bi im bilo da borbu usmere ka sadržaju knjiga i nastavnom planu i programu nego da knjige koštaju 12.000 umesto 20.000.
  • PROSVETNI RADNIK

    20.04.2023 21:32
    Sramno
    Citam komentare i ne verujem....najbolje bi bilo da ovi roditelji sami uce decu kod kuce,jer ionako se svela skola sa svim odlicnim djacima jer nam roditelji prete inspekcijom,dolaze i kukaju za cetvorke,trojke...doticna gospodja koja je pokrenula inicijativu,opstruisana od stranih vlada,upucuje roditelje na "besplatne"udzbenike(Nova skola,Zavod) koji nisu prosli u proslom krugu,pa kako se sada ne bi reciklirali,neka uce deca iz njih.Isti gospodin Kavcic koji je stigao iz Amerike,a tamo je skolstvo najskuplje,dosetio se da kao veliki partiota zamajava roditelje sa jeftinim udzbenicima.Najzalosnije je sto nasi prosvetni radnici,za male plate,odlazeci na sve moguce edukacije i prezentacije nisu kompetentni da odaberu udzbenike,nego treba da nam biraju kuvari,bravari,IT strucnjaci.....
  • Bubamara

    20.04.2023 21:28
    Za botove
    Dragi botovi koji pišete o političkim strankama, lošim udžbenicima, nasleđivanjima knjiga i sl., znam da ne spavate mirno, znam da vam nije lako jer to radite za koru hleba, ali treba da ste svesni, neće svi uhlebiti decu od trenutno vladajuće stranke. Učite decu da sagnu glavu i budu zadovoljni mrvicama, da budu pokusni kunići. Dočekaće ih već razoreno zdravstvo i obrazovanje. Greota je što vam to nisu rekli, a nisu jer njihova će imati najbolju negu i najskuplje škole, zahvaljujući vama.
  • profesor

    20.04.2023 21:10
    Sir i mišolovka
    Besplatan je sir u mišolovci. Sve ostalo se plaća. Najskuplji je udžbenik ako dete neće ništa da uči. Ako želite da uštedite, kupite polovne udžbenike. Čitav život sam učio iz polovnih knjiga.
  • mama osmaka

    20.04.2023 20:44
    @Bubamara
    Dete ide u Dositejevu i prvi put cujem! Mi smo kanda u onih 30 i kusur odeljenja koji to nisu ni znali! A knjige su i vise nego preskupe, posebno ko ima vise dece skolskog uzrasta. Blago receno, sramota!
  • paja

    20.04.2023 20:21
    naravno
    Došlo je vreme da se profesori ne pitaju za knjige a ni direktori. Previše para dobijaju od izavača da bi sada odustali. Moramo biti uporni.
    Ps. Ljudi ili ne razmišljaju,sebični su ili su botivo
  • @Djuri

    20.04.2023 20:07
    Deca kojih ima troje i više u porodici imaju pravo na besplatne udzbenike i to pravo ostvaruju.
    Ne razumem gnev roditelja. U moje vreme kupovale su se i lektire i udzbenici, moji roditelji su insistirali da se kupi i svaka enciklopedija koja je bila u ponudi.
    Moji su sve ulagali u moje obrazovanje, ali sam se zato skromno oblačila.
    Sve što su uložili, višestruko se vratilo kroz moju zaradu.
    Danas mame rade nokte i friziraju se više puta nedeljno, deci kupuju skupu odeću i obuću, skupe telefone, ali zato bi da štede na udzbenicima.
    To je vaš prioritet, dragi roditelji?
  • NSTulip

    20.04.2023 19:54
    Ko god je seo sa detetom da uci, video je koliko su lose napisani gotovo svi udzbenici za osnovnu skolu. Svake godine se promeni redosled zadataka da se brojevi ne slazu, a u udzbenik se obavezno i nesto upise sve u cilju da isti udzbenik ne bi mogli da koriste brat i sestra na primer. DJB je procenio da je to posao obima 100 miliona eura godisnje, a da je zarada poprilicna i da je mahom ubira nemacka kompanija i hrvatske stamparije. Problem je sto ja ne verujem vise u sud nastavnika jer se sav marketing i stimulansi usmeravaju prema njima, dok mi roditelji koji sve to placamo ni na sta ne uticemo. Poseban problem je sto na kraju godine redovno ostane nekoliko knjiga ili zbirki jos u celofanu a da je trazeno da se na pocetku godine kupe... Inace, kredit koji se pominje je mogucnost uplate na rate koje odredjene knjizare koje sa skolom naprave dogovor organizuju. Naravno, tek kada platite poslednju ratu dobijate knjige, tako da vi u stvari kreditirate knjizaru....
  • Xy

    20.04.2023 19:54
    Obavezno školovanje
    Ako je država odredila da je osnovna škola obavezna, ne sme ništa da se plaća. Dakle, nema izbora hoce li dete ići u školu. Mora. Ali u tom slučaju, država je dužna da obezbedi deci sve što im je potrebno za pohađanje obavezne škole. Tako se radi u uređenim društvima iako tamo roditelji uglavnom ne bi imali finansijskih poteškoća da kupe deci knjige i pribor.
  • roditelj

    20.04.2023 19:51
    @Mirko
    A zašto mislite da su besplatni udžbenici loši? U pitanju su zavodovi udžbenici koji sigurno ne zaostaju za konkurencijom. Po mom mišljenju i bolji od konkurencije.
  • Jedna mama

    20.04.2023 19:32
    U skoli u koju ide moje dete NIKO nije trazio da se kupuju novi udzbenici. Prosle godine smo kupili polovne, a i ove cemo. U skoli se vec nekoliko generacija koriste iste knjige, tako da svako moze od nekog starijeg druga/komsije... dobiti ili otkupiti knjige.
    A o doticnom gospodinu koji se mene, mog deteta i mog novcanika setio tek kada se pojavio na listi jedne politicke partije, nemam bas lepo misljenje. Dobrotvor sa razradjenim planom. Prvo je nudio knjige izdavaca koje vise niko ne koristi, a onda odjednom osnovao svoju izdavacku kucu i sad nudi te knjige. I onda plasira pricu o tome kako oni nastavnici i one skole koji nece NJEGOVE knjige zapravo rade protiv roditelja. Fuj!
  • Anna

    20.04.2023 19:19
    Živimo u Nemačkoj, sin je u 2.razredu osnovne škole i dve radne sveske je dobio od škole, a preostale udžbenike je dobio na korišćenje na početku, a vraća ih na kraju školske godine, pa će ih sledeće godine ponovo dobiti neko drugo dete. Isti slučaj je i sa ćerkom, koja je u realci (srednjoj školi).
  • Teča

    20.04.2023 19:18
    @Vaske @ Mirko
    Kako vas, bre nije sramota? Smatrate da i vaša deca nemaju pravo na besplatne udžbenike? Malo da se progugla koliko država u Evropi ima ovako skupe udžbenike kao kod nas, sram vas bilo.
  • mns

    20.04.2023 18:55
    istina!
    OŠ Jovan Dučić u Petrovaradinu se prave da fondacija Aleksandra Kavčića ne postoji, ne žele da se razgovara na tu temu, bila je i incijativa da se napravi sastanak u jednom kafiću,da se prezentuju knjige i program i pravni deo...gde je posle pretnje inspekcijom kafić "iznenada" otkazao gostoprimstvo dr Kavčiću...to sad ide do te mere da sama škola , zajedno sa direktoricom, na sebe navlači gnev sve većeg broja roditelja koji su potpisali peticije za prelazak na besplatne udžbenike ... a na kraju, ostaje, da ćemo našu decu o našem trošku ili ispisati kolektivno iz škole ili ćemo ići na ulicu i blokirati ulaz školi i gradu... da vide koliko nas ima i koliko smo SLOŽNI!!!
  • Mirko

    20.04.2023 18:42
    Roditelji nek se bave roditeljstvom i vaspitanjem dece, i da se ne vode manirom da ako je nesto jeftinije da je kvalitetno, a izbor knjiga da ostave skoli i nastavnicima jer je to njihov posao.
  • Vaske

    20.04.2023 18:32
    Ne razumem, ako se knjige placaju na rate, o kakvom uzimanju kredita pricaju? Jako suplja prica, knjige su se oduvek placale i doba socijalizma i bile su stavka. Ovo je cista demagogija.
  • Горан

    20.04.2023 18:22
    Министарство против образовања
  • Sistem

    20.04.2023 17:49
    U Beogradu će sledeće godine SVI učenici i osnovnih i srednjih škola dobiti besplatne udžbenike (a prošle godine su dobili tablete od 1. do 6. razreda osnovne škole). Zašto tako nije i u Novom Sadu kada grad ima, navodno, ogroman budžet?
  • Prevara

    20.04.2023 17:28
    Cek a sto bi morao da kupim knjige koje stampa kavcic? Zato sto su najjeftinije?? Ako je tako, sto onda ne kupuju svi neke no name neke patike iz kine za 500 dinara nego i adidas ili nike po 100 evra? Sto roditelji ne traze da svi moraju da kupe kineske patike?
  • Bubamara

    20.04.2023 17:11
    U Dositeju prošle godine roditelji iz Saveta u dogovoru sa direktorom izminirali. Ne bi verovali koliko podlo su radili, do te mere da od preko 40 odeljenja svega 5-6 odeljenja je imalo informaciju da je ovo bila tema na Savetu. Pri tom udžbenike smo imali poručene, niko nije želeo da ih prelista, a učiteljica posle prosto izvređala pokretače inicijative na roditeljskom.
  • Ns71

    20.04.2023 17:06
    Jednostavno
    Naterajmo ministarstvo prosvete da od sledeće godine SVI izdavači pod istim uslovima OBAVEZNO ponude i štampanu i digitalnu verziju svih udžbenika. A onda ko kako voli neka sam štampa ili kupuje odštamano izdanje
  • Robot

    20.04.2023 16:59
    ajmo ljudi
    Podrška za roditelje.

    A ti što laprdaš kako su Kavčićeve knjige loše daj argumente. Šta im fali tačno?

  • Инспектор Вишекруна

    20.04.2023 16:35
    Просветари
    Подржите родитеље, ако то не урадите немојте се жалити када вас нико не подржи када тражите веће плате!
    Ако подржавате пљачку родитеља не заслужујете ни оволике плате.
  • Djuri

    20.04.2023 16:20
    Predlog
    Malo vise brige o porodici i natalitetu bi bilo dobro da drzava preduzme!Eto naveden primer za troje dece koliko izadju udzbenici,ali jos nije navela koliko izadje svasta drugo sto zahteva skola i odrastanje dece.Kada su im puna usta borbe za natalitet i porodicu neka onaj ko ima 3 dece ili vise ima besplatne udzbenike,besplatno jos gomilu stvari za decu,razne prioritete i poreske olaksice(ima u nekim slucajevima vec)Verujte mi,mnogi mladji parovi ce se odluciti da rode trece dete ako drzava ozbiljno odvoji sredstva i priredi prvenstva i olaksice.
  • Mile

    20.04.2023 15:57
    Kod nas u Ravnom Selu su svi zaposleni u školi sistemacki uključeni u sabotiranje uvođenja tih jeftinih, Kavčićevih udžbenika. Odreda svi, od direktorice škole, preko nastavnika, do domara, imenom i prezimenom. Samo da se zna, da je godišnja ušteda po đaku, oko 11000 dinara.
  • Racunica

    20.04.2023 15:55
    u skolama udzbenike biraju aktivi ucitelja do cetvrtog razreda. sa svojim izborom upoznaju menadzment skole koji o tome informise savet roditelja. komplete za vise razrede biraju predmetni nastavnici. neki su stimlisani od strane izfavaca, neki biraju po tome koji su zaista udzbenici najadekvatniji za nastavu.


    tu sve pocinje i roditelji bi trebali da svoje aktivnosti u vezi kavcica npr problize onima koji nastavu realizuju, da se odluce za te udzbenike.
  • Gc

    20.04.2023 15:37
    Gc
    A 100 evra pa 30 pa 30 crvene za glasanje...eee sledeci put pamet uglavu jer nema nista besplatno!!!
  • Besplatni

    20.04.2023 15:33
    Ma ne zanima me ko je izdavac.. nek plati drzava a moje dete da docekaju knjige kad dodje na 1 cas.. tako je nekad bilo i tako smo dobijali knjige.
  • CrniNS

    20.04.2023 15:30
    E ti udzbenici od Fondacije Kavcic su bas bas “extra”. Informatika nije skupa? Pljackaju gradjane svakog meseca, struja nije skupa? pogledajte racune pre godinu dana, pijaca,idete li uopste na pijacu? Jesu skupi su udzbenici, samo ne prosipajte pricu o Kavcicu kao odobreno pa i kvalitetno, pitajte nastavnike…
  • Gox

    20.04.2023 15:18
    Knjige
    U Beočinu besplatne knjige i vrtić,druga godina.
  • Djordje

    20.04.2023 15:18
    Natosevic
    A jel moze ta organizacija da se prosiri i na ostale skole u NS, vec imate iskustva pomozite svima.
  • Ironija

    20.04.2023 15:16
    sistema
    Besplatno skolovanje
  • Mile

    20.04.2023 15:12
    Masovni prelazak na nesto sto je dobro za decu i roditelje u ovoj zemlji nije moguce. Trogao koji cine direktor skole, neko skolsko vece (zaboravih ime) i ucitelji/nastavnici nema licni intres da predje na te udzbenike i to je to. Dok god je trougao jak i dok god postoji koruptivni intres bice kao sto je do sada. Kod nas je nezamislivo da recimo cela generacija odbije da kupi udzbenike koje je skola propisala i da uzme neke, a dok se tako nesto ne desi koruptivni trougao odlucuje kako ce nam biti.
  • Mile rent-a mozak

    20.04.2023 15:11
    Školovanje je besplatno!
    Ne kupujte knjige - kupujte diplome. I radna mesta.
  • Dejan

    20.04.2023 15:04
    besplatno skolovanje za 19.999
    Kako ono bese visedecenijska mantra o "besplatnom obrazovanju" u serbistanu???
    Ja koji sam osamdesetih isao u osnovnu skolu se ne secam da je ista bilo besplatno,od knjiga pa do uzine pa do vecito pljackaskih ekskurzija...sve ali SVE se placalo!!
  • Неша

    20.04.2023 15:02
    Неша
    Који бре црни кредит,било некада! Фотокопираш и ћао или књиге за Основну и Средњу да се неплаћају или симболично цену која би била за сваког доступна!!! Нема више рата кредита...пола нас преживљава и добија како зна и уме има и оних који су скроз пропали са овим инфлацијом јер немају никог ближег да мало припомогне пензијом позајмицом итд!!! Доста је било и превише...
  • Неша

    20.04.2023 15:01
    Неша
    Који бре црни кредит,било некада! Фотокопираш и ћао или књиге за Основну и Средњу да се неплаћају или симболично цену која би била за сваког доступна!!! Нема више рата кредита...пола нас преживљава и добија како зна и уме има и оних који су скроз пропали са овим инфлацијом јер немају никог ближег да мало припомогне пензијом позајмицом итд!!! Доста је било и превише...
  • Pera

    20.04.2023 15:00
    Za vasu decu
    Kupite ih sad od onih para sto ste dobili da glasate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna